Afscheid nemen bij leven

Voor afscheid nemen krijg je geen 2e kans

Afscheid nemen van een geliefde

Afscheid nemen van je geliefden, wanneer doe je dat?

Als je stervende bent en weet dat je niet meer lang te leven hebt…. Deze fase van je  leven is een emotionele periode waarin je stukje bij beetje afscheid moet nemen van je dierbaren en je omgeving. Wat is het juiste moment om afscheid van je leven en je geliefden te nemen? Hoe doe je dat?

Voor dierbaren is het vaak in het laatste deel van je leven lastig om uit te spreken wat jij voor hen hebt betekend. Wanneer vind je hiervoor het juiste moment? Ze willen je hier niet mee belasten, maar zouden dit wel graag willen. Afscheid nemen van een geliefde is voor iedereen heel confronterend.

Maar het mooie van een afscheid bij leven van al je geliefden is dat het de mogelijkheid biedt om de woorden in het hier en nu te delen. Afscheid nemen en elk rouwproces is iets persoonlijks, maar het is waardevol om dit bewust met elkaar mee te maken. Het geeft je de mogelijkheid om je liefde en dankbaarheid voor elkaar uit te spreken en berusting te vinden in het onvermijdelijke.

Hoe organiseer je een afscheid bij leven van je geliefden?

Afscheid nemen bij leven, hoe doe je dat? Belangrijke vragen hierbij zijn: van wie wil je afscheid nemen? Op welke locatie? En hoe regel je dit überhaupt? Hierbij kan ik je helpen. Ik voorzie je van advies, we bespreken hoe je je afscheid wilt invullen én ik regel het voor je.

Dit gaat als volgt: Met een soort van rehearsal creëren we een bijzonder moment waarin je elkaar vertelt wat je voor elkaar hebt betekend. We nodigen je geliefden uit en vragen hen of ze dit moment liefdevol willen voorbereiden. Deze rehearsal vindt plaats op een plek die jij uitkiest. Alles is mogelijk. Op het strand, bij je thuis of een andere bijzondere locatie. Waarom zouden je geliefden zich pas uitspreken op je uitvaart, als het ook bij leven kan?

Waarmee help je je geliefden met een afscheid bij leven?

Als je weet dat een geliefde sterft, breekt er een periode aan waarin veel verdriet is en waar het bij je geliefden nauwelijks doordringt wat er allemaal gebeurt. Door afscheid te nemen bij leven, bied je je geliefden de mogelijkheid om jou nu nog de vragen te stellen, waarmee ze diep van binnen rondlopen. En jij kan ze de antwoorden geven. Iets wat heel waardevol is. Je dierbaren kunnen je daarnaast vertellen wat je voor ze betekende, en andersom; hoeveel zij voor jou hebben betekend Zo kunnen je geliefden op hun eigen manier de pijn verzachten dat hun geliefde sterft. Het helpt ook om na het overlijden sommige dingen makkelijker los te laten, hoe moeilijk dat ook is. Tijdens dit afscheidsmoment kunnen nog heel waardevolle gesprekken plaatsvinden. Er zal worden gelachen én gehuild. En soms wordt er even niet gesproken. Het samenzijn is vaak al genoeg. 

Afscheid nemen bij leven